(2 porcje)

  • 150-200g suchego makaronu 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 150g serów, w tym jeden pleśniowy (np brie, cheddar i parmezan)
  • pół cukinii
  • 1 pomidor lub 10szt pomidorków cherry
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię i smażymy aż się zrumieni, po czym odkładamy ją na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię ponownie wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy rozgnieciony nożem (ale nie posiekany) czosnek i smażymy ok pół minuty, po czym czosnek wyjmujemy i wyrzucamy.

Makaron gotujemy al dente i przekładamy na patelnię z oliwą, Dolewamy ok 1/3 szklanki wody z makaronu, starte sery, mieszamy by powstał gęsty sos. Dodajemy podsmażoną cukinię, poszarpane listki bazylii i pokrojonego w drobniutką kosteczkę pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!