Czy jest cos lepszego na śniadanie niż ciepły tost z miękkim awokado? No pewnie tak, ale on tez jest mega pyszny:)
Dziś awokado w duecie z jajem czyli szybka pasta do kanapek na przykład. Dzień dobry!

(2 porcje)

  • 3 jajka
  • 1/2 miękkiego awokado
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka greckiego jogurtu/majonezu (niekoniecznie)
  • sól i pieprz

Jajka gotujemy  (ok 6 minut od momentu zagotowania wody w garnku z jajkami).
Obieramy, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. (ja wolę gdy pasta pozostaje lekko grudkowata dlatego używam widelca; możecie też rozdrobnić jajka pulsacyjnie w blenderze)

Dodajemy pokrojone w kostkę awokado, ponownie rozcieramy widelcem. Dobrze mieszamy, dodajemy szczypiorek i jogurt/majonez – jeśli używamy.

Doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!