Pankejki, naleśniki, placki i placuszki na śniadanie nigdy, absolutnie nigdy mi się nie znudzą! Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na niesmowicie puszyste placuszki orkiszowe z… jabłkami! To przepis, który pamiętm z dzieciństwa i oczywiście najlepiej smakowały z dodatkiem jabłek z ogrodu. Ale myślę, że nawet z takimi sklepowymi wyjdą Wam pyszne, i to naprawdę niewielkim nakładem energii!

(3-4 porcje)

  • 250g mąki
  • 250g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 jabłka, pokrojonego w kosteczkę
  • 100ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła / oleju kokosowego + opcjonalnie do smażenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • jabłko lub gruszka, pokrojone w paseczki lub inne owoce, dżem!
  • jogurt grecki lub naturalny
  • syrop klonowy, miód
  • posiekane orzechy włoskie lub inne

Do miski wbijamy jajko, dodajemy jogurt, mleko, sól, proszek, sodę, masło, cukier i cynamon i roztrzepujemy rózgą.

Partiami dodajemy mąkę cały czas mieszając aż powstanie masa konsystencji gęstej śmietany (można też umieścić składniki w blenderze i zmiksować). Dodajemy pokrojone jabłko i delikatnie mieszamy.

Masę odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy placuszki na rozgrzanej patelni posmarowanej cienko masłem (lub nie jeśli mamy dobrą teflonową patelnię) ok 1 minutę z każdej strony (do zrumienienia).

Podajemy z jabłkami i jogurtem, posypane podprażonymi orzechami i polane syropem. Pycha!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!