(2-3 porcje)

  • 150ml mleka
  • 1/2 szklanki puree z upieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki (może być bezglutenowa) lub np zmielonych płatków owsianych
  • masło/olej kokosowy, do smażenia
  • miód , wg uznania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
  • cynamon, wg uznania
  • szczypta soli
  • 1 duże kwaskowate jabłko (np szara reneta)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny 
  • cynamon (wg uznania)
  • 1-2 łyżki cukru  trzcinowego

JABŁKA:

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnuszka wsypujemy cukier i dolewamy kilka łyżek wody wody, gdy cukier się rozpuści i zmieni kolor na złoty dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, cynamon i żurawinę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka zmiękną, puszczą sok i lekko się zrumienią, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy.

PANKEJKI:

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy (by lekko się spieniły) dolewamy mleko, masło, miód i puree z dyni. Delikatnie łączymy zawartość obu misek. (masa powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany).

Smażymy na dobrze rozgrzanej, nieprzywierającej patelni do zrumienienia. Przekładamy na talerze, podajemy z ciepłymi jabłkami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!