Bardzo łatwe w przygotowaniu paluszki z ciasta francusskiego, z serem i.. czarnuszką! Ale możecie też zamienić ją na coś zupełnie innego, np sezam, mak czy ulubione przyprawy. Paluszki są super zarówno do maczania w sosach, jako dodatek do zupy lub po prostu jako imprezowy finger food ;)

(20-25 szt)

  • 1 duży płat gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)
  • ok 100g startego sera (użyłam parmezanu, może być też inny)
  • 1-2 łyżki czarnuszki lub np sezamu/maku/oregano
  • 2 łyżka słodkiej papryki
  • 1 jajko, do smarowania
  • sól

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Płat ciasta dzielimy nożem na pół. Pierwszy płat posypujemy startym serem i przyprawami. Przykrywamy drugim płatem ciasta, dobrze dociskamy. Całość kroimy nożem na dwie części, następnie każdą połowę w poprzek na ok 2cm paski.

Każdy pasek łapiemy za dwa końce i skręcamy by powstały sprężynki.

Układamy w odstępach na woskowanym papierze do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy dodatkową porcją ziół, solimy. Pieczemy ok 15 minut lub do momentu gdy paluszki się zrumienią.  Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!