(1 porcja)

  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych płatków owsianych, zmielonych migdałów lub mąki
  • masło/olej kokosowy, do smażenia
  • szczypta soli
  • 1 szklana truskawek
  • 2 łyżeczki miodu lub ksylitolu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanych pistacji

Truskawki myjemy, 2/3 rozdrabniamy w blenderze (nie na gładki mus, mają pozostać grudki), mieszamy z łyżeczką miodu;  resztę siekamy drobno.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na pianę (nie musi być super sztywna). Żółtka roztrzepujemy widelcem i powoli dodajemy do białek bardzo delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy mąkę. Nie mieszamy zbyt długo by piana nie opadła za mocno. Na małej  patelni rozgrzewamy masło / olej kokosowy, delikatnie wylewamy masę i smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony. Omlet wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, sosem truskawkowym, posypujemy posiekanymi pistacjami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!