(ok 10-12 naleśników)

  • 1 szklanka zmielonej kaszy gryczanej niepalonej lub mąki gryczanej
  • 1 szklanka dowolnego mleka
  • 1/2 szklanki wody (lekko) gazowanej
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło/olej kokosowy/oliwa, do smażenia
  • ulubiona konfitura
  • owoce sezonowe
  • jogurt grecki
  • masło orzechowe

 

Składniki łączmy w blenderze (lub w misce, przy użyciu rózgi kuchennej) na gładkie ciasto konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na ok 10 minut.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu, ok minutę z każdej strony (do zrumienienia)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!
Total
2
Shares