(2 porcje)

  • ok 400g piersi z kurczaka 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta chilli / kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego/rzepakowego/oliwy z wytłoczyn oliwek 
  • 100ml sosu sojowego
  • 50ml octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / z tapioki
  • 1 łyżka oleju sezamowego /rzepakowego/ oliwy z wytłoczyn oliwek
  • ryż basmati/jaśminowy
  • makaron sojowy/ryżowy/vermicelli
  • 2 łyżki sezamu (użyłam czarnego)
  • szczypiorek/kolendra
  • Kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy olej/oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sok z limonki, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.

    W międzyczasie paprykę kroimy w cieniutkie paseczki i podsmażamy na patelni. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka. Smażymy co jakiś czas mieszając aż mięso się podrumieni.

    W naczynku łączymy składniki sosu (mąkę najlepiej rozmieszać wcześniej w 2-3 łyżkach wody by nie powstały grudki). Sos dolewamy do kurczaka. Zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut by sos zgęstniał a ocet lekko odparował. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Bezpośrednio przed podaniem posypujemy sezamem i ziołami. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!