Bardzo praktyczny przepis na kurczaka w stylu azjatyckim. Bazowa chińska marynata z sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i czosnkiem. Przyda sie wszystkim fanom chińskiego jedzenia! Na patelnię wrzucić też możecie ulubione warzywa czy makaron ryżowy. Tego typu kurczak gości na naszym stole przynajmniej kilka razy w miesiącu.

(2-3 porcje)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek/ olej kokosowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ skrobii kukurydzianej
  • pieprz
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju kokosowego
  • podprażony sezam
  • ulubione warzywa np cienko pokrojona papryka, cukinia, fasolka
  • makaron sojowy/ryżowy/udon/ryż

Kurczaka kroimy w gubą kostkę lub fileciki i przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki marynaty, mieszamy i schładzamy

W międzyczasie cebulkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy 5-6 minut.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy miód i smażymy na małym ogniu kolejne kilka minut co jakiś czas mieszając – cebulka powinna być miękka i złotobrązowa. Przekładamy ją na osobny talerzyk.

Na wciąż rozgrzaną patelnię  wrzucamy zamarynowanego kurczaka (marynatę zostawiamy na później). Gdy mięso się zrumieni dodajemy skarmelizowaną cebulę. Marynatę łączymy z mąką ziemniaczaną i ok. 150ml ciepłej wody (najlepiej połączyć składniki przy użyciu rózgi – nie powstaną wtedy grudki mąki) i dodajemy do kurczaka.

Całość podgrzewamy 1-2 minuty,doprawiamy pieprzem do smaku. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!