Jak w opisie – są naprawdę bardzo mocno czekoladowe i mocno chrupiące – dla prawdziwych czekomaniaków!

(ok 20 szt)

  • 150g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (może byc bezglutenowa)
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego muscovado ew. ksylitolu
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli 

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.

W rondelku umieszczamy masło i kakao, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.

W jednej misce łączymy ze sobą mąkę, sodę i sól.

W drugiej, przy pomocy rózgi kuchennej łączymy jajka, cukier i masę maślano-kakaową.

Delikatnie łączymy zawartość obu misek, na koniec dodając posiekaną czekoladę.

Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, zachowując spore odstępy. Pieczemy ok 10-12 minut. Gotowe! (ciastka lekko twardnieją podczas studzenia!)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!