Do spaghetti przynajmniej raz w życiu zabierał się chyba każdy. Dla wielu to klasyka tygodnia, danie popisowe itp. A jednak… to wcale nie jest taka prosta sztuka, żeby z pomidorów i samych naturalnych składników zrobić sos gęsty, dobrze nie mdły i aromatyczny. Nie chodzi przecież o to, by robić sos do spaghetti byle jaki, tylko najlepszy, nie? Jeśli nie jecie mięsa, sprawdźcie też moją wegańską wersję dania.

(2-3 porcje)

  • 150-200g suchego makaronu spaghetti lub tagliatelle
  • 50g tartego parmezanu
  • ok 400g mielonej wołowiny/ wieprzowiny/ indyka
  • 3-4 plasterki boczku
  • 1 puszka dobrej jakości pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 lyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek startego parmezanu
  • świeża posiekana natka pietruszki/oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente.

 

W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w jak najdrobniejszą kosteczkę cebulkę i pokrojony boczek. Smażymy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli a boczek wytopi, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone, paprykę i oregano.

Smażymy, co jakiś czas mieszając  ok 6-7 minut. Dodajemy pomidory, koncentrat i cukier, zmniejszamy lekko ogień i gotujemy całość kilkanaście minut by sos zgęstniał.

Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ser i delikatnie mieszamy. Łączymy z makaronem, przed podaniem posypujemy całość dodatkową ilością sera i ziół.

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!