Jesli chodzi o przepisy bezglutenowe, to absolutnie nie jestem ekspertem w tej kwestii, bo praktycznie ich nie praktykuję. Ale, wiem ze ostatnio coraz wiecej wsrod nas bezglutenowcow. Dlatego tez postanowilam zaryzykowac i (jak to zwykle u mnie bywa) stworzylam przepis ‚na oko’. Myślę sobie – w klimat wiosny i wielkanocy idealnie wpasują się muffiny marchewkowe!  Zmielilam to co mialam bezglutenowego pod reka – wiorki kokosowe i blyskawiczne platki jaglane. Polaczenie kokosa z marchewka, orzechami wloskimi i miodem… okazalo sie genialne!Szykujcie sie na extra proste do zrobienia, calkiem bezmaczne, bezglutenowe, wilgotne i miesiste babeczki marchewkowe!

(10-12 muffinek)

  • 1 szklanka zmielonych na make wiorkow kokosowych
  • 3/4 szklanki zmielonych na make platkow jaglanych (lub np owsianych bezglutenowych)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego / twarogu sernikowego (takiego z wiaderka)
  • 1/3 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu (lub nieco więcej jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • ok 60g rozpuszczonego masła / oleju kokosowego
  • 2 szklanki startej marchewki (ok 2 duże marchewki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • ok 10 posiekanych daktyli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej
  • W garnuszku rozpuszczamy masło/olej (z miodem – jeśli go używamy). Studzimy. Dodajemy jogurt, jajka, i mieszamy rózgą by składniki się połączyły. 

    W osobnej misce łączymy składniki suche (mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy i cukier -jeśli do używamy).

    Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy marchewkę, orzechy i daktyle. (masa wyjdzie dość gęsta) 

    Ciasto nakładamy łyżeczką do wysmarowanych delikatnie oliwą (lub nie, jeśli posiadamy silikonowe) foremek na muffiny. Posypujemy cukrem trzcinowym i ew dodatkową porcją orzechów. 

    Pieczemy w 180* ok 20-25 minut. 2 minuty przed końcem pieczenia możemy przestawić tryb na termoobieg. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!