najlepsza-szarlotka-orkiszowa-z-pianka5

(1 mała blaszka śr ok 20 cm)
CIASTO:
(wszystkie składniki powinny być zimne!!!)
  • MĄKA PSZENNA (1 szklanka)
  • MĄKA ORKISZOWA (3/4 szklanki)
  • CUKIER BRĄZOWY (1/4 – 1/3 szklanki + 2 łyżki)
  • 2 ŻÓŁTKA
  • 2-3 ŁYŻKI ŚMIETANY 18%
  • PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
  • MASŁO (nie margaryna!) (100g + 1 łyżka)
  • AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie – kilka kropel)
PIANKA :
  • 2 BIAŁKA
  • CUKIER PUDER (80g)
  • MĄKA ZIEMNIACZANA (pół łyżeczki)
  • SZCZYPTA SOLI

 

JABŁKA:

  • KWAŚNE JABŁKA (np. ligol / szara reneta) (1 kg)
  • CYNAMON (1-2 łyżeczki, do smaku)
  • CUKIER BRĄZOWY (2-3 łyżki, do smaku)
  • SOK Z 1/2 CYTRYNY
  • MĄKA ZIEMNIACZANA (1 łyżeczka)

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, aromat i posiekane nożem masło. Mieszamy łyżką starając się jak najlepiej połączyć masło z mąką. Na koniec dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto dłonią* Ciasto odstawiamy na ok 40 minut do lodówki (lub zawijamy w folię do pieczenia i schładzamy ok 15 minut w zamrażarce). Blaszkę wysmarowywujemy cienko masłem i wylepiamy 2/3 ciasta spód i wysokie brzegi formy. Podpiekamy w 190* ok 12-15 minut (na złoty kolor). Do pozostałej części ciasta dodajemy jeszcze 2-3 łyżki brązowego cukru, łyżkę masła, ponownie wyrabiamy na kruszonkę i schładzamy.

Obrane jabłka ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z sokiem z cytryny, mąką, cukrem i cynamonem. Białka, ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywno. Gdy będą już porządnie ubite, stopniowo, po jednej łyżce dodajemy cukier puder. Ważne jest, by robić to powoli, inaczej istnieje możliwość „przebicia” piany. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy jeszcze 5 sekund i odstawiamy.

Masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Na nią wykładamy ubite białka, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180* ok 50 minut. Gotowe!

*ważne jest by nie robić tego zbyt długo, im dłużej będziemy ugniatać ciasto tym wyjdzie ono twardsze; składniki nie muszą połączyć się idealnie, ciasto nie musi zlepić się w idealną kulę, może, a nawet powinno pozostać lekko ‚kruszonkowate’

[print-me]
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’ASC’ category=’ciasto’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!