Nie oszukujmy się – otręby, choć są bardzo zdrowe, nie dostarczą naszym podniebieniom wyrafinowanych doznań smakowych. Ale i tak warto je jeść, jeśli chcecie wiedzieć czemu poczytajcie o otrębach w moim artykule na HELLOZDROWIE.PL!

  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • 1 rozgnieciony widelcem banan
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki drobnego cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 150 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • cukier waniliowy / ksylitol, do smaku

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugiej misce łączymy jajka z bananem, mlekiem kokosowym i olejem kokosowym.

Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy delikatnie dużą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste – jeśli jest zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu lub np. mleko). Ciasto przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek (do 3/4 wysokości). Posypujemy dodatkową ilością wiórków kokosowych. Pieczemy przez około 20-25 minut (ważne by ich nie przepiec – wyjdą wtedy suche w środku!).

W miseczce łączymy mascarpone z jogurtem, dosładzamy do smaku. Upieczone muffiny kroimy na pół i przekładamy kremem. Gotowe!

 

 

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!