(2-3 porcje)

  • ok 800g młodych ziemniaków
  • ok 50g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • słodka papryka w proszku, rozmaryn (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by lekko zmiękły, ok 20 minut. Odcedzamy i osuszamy. Każdego ziemniaka rozpłaszczamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Ziemniaczki skrapiamy z wierzchu dodatkową porcją oliwy, posypujemy ziołami i solą. Zapiekamy ok 30 minut, po czym każdego ziemniaka posypujemy startym serem i dopiekamy na termoobiegu dodatkowe kilka minut. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!