Sałatka taka już troszkę bardziej na jesień  – mniej salaty, więcej konkretów. I dużo umami, żeby znieść deszczową pogodę.

(1 porcja)

  • 50g twardego sera np parmezan, cheddar
  • 1 szklanka ulubionej kaszy, ugotowanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 7-8 pomidorków cherry/ 1 dojrzały pomidor
  • garść świeżej rukoli lub roszponki
  • pół szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • 6-7  suszonych pomidorów w zalewie
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki pestek dyni, opcjonalnie
  • 2-3 plastry szynki parmenskiej, opcjonalnie
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Na talerze wykładamy rukolę/roszponkę i kiełki. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pomidorki cherry, soczewicę, kaszę, posiekane suszone pomidory i oliwki, ew poszarpaną szynkę parmeńską .

Posypujemy pokruszonym serem, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Posypujemy podprażonymi pestkami dyni. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!