(2 porcje)

  • 150g suchego makaronu 
  • 1 mała zielona cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki tartego sera parmezan 
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (przyprawa)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól  i   pieprz

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy nie przelewając wodą. Czosnek obieramy i kroimy w 0,5cm plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i smażymy ok 30 sekund, po czym zdejmujmujemy i odkładamy na talerzyk. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, smażymy 1-2 minuty z każdej strony (do zrumienienia), wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki i oregano.

Gdy pomidory się podsmażą dodajemy makaron, odłożony wcześniej czosnek, suszone pomidory, 2-3 łyżki startego sera, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy całość 1-2 minuty, wykładamy na talerze.

Skrapiamy oliwą i posypujemy dodatkową łyżką sera. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!