(2 porcje)

  • 200g suchego makaronu ( dowolny, u mnie bavette, świetnie sprawdzi się spaghetti/tagliatelle )
  • 4-5 plasterków szynki serrano lub innej dojrzewającej, opcjonalnie
  • 400g dyni 
  • 3 czubate łyżki kocentratu pomidorowego
  • 150g sera ricotta lub np mozarelli
  • garść rukoli
  • ok 150ml mleka
  • przyprawy : gałka muszkatołowa, papryka, imbir, rozmaryn 
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Dynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej posypujemy papryką i skrapiamy oliwą. Pieczemy do miękkości w 200*, ok 25 minut.

Makaron gotujemy al dente.

W międzyczasie, szynkę serrano smażymy na rozgrzanej patelni razem z rozmarynem, gdy się zrumieni odkładamy ją na osobny talerzyk. Na wciąż gorącą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy upieczoną dynię, dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu 1-2 minuty. Dodajemy koncentrat, połowę mleka, delikatnie mieszamy. Po kilku minutach dolewamy resztę mleka, doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec łączymy z makaronem przekładamy na talerze. Posypujemy pokruszoną ricottą i rukolą, skrapiamy oliwą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!