Na co stawiać, jeśli nie chce się gotować? Oczywiście, na makaron! Dziś serwuję Wam ekspresowy przepis na niezawodny makaron z pieczarkami, ricottą i moimi ulubionymi prażonymi orzechami włoskimi. Mimo że bezmięsny, jest megasycący i  zrobienia w mniej niż pół godziny!

(2 porcje)

  • ok 150-200g suchego makaronu (dowolnego, ja użyłam gryczanego)
  • 200g pieczarek, najlepiej jak najmniejszych
  • 200g serka ricotta
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, do podania
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy co jakiś czas mieszając aż grzyby zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie mieszamy i po około minucie zdejmujemy z ognia

W międzyczasie, makaron gotujemy al dente i odcedzamy, pozostawiając w garnku około 1/2 szklanki wody z makaronu.

Makaron przekładamy na patelnię z pieczarkami. Dodajemy dodatkową łyżkę masła, połowę sera ricotta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na osobnej patelni prażymy orzechy do momentu aż lekko się zrumienią i zaczną przyjemnie pachnieć.

Makaron przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki ricotty, posypujemy orzechami, siekaną pietruszką i skrapiamy oliwą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!
Total
1
Shares