Tomek uwielbia makarony, a ja uwielbiam je robić, bo nie zajmują mi wiele czasu i mało po takich daniach mycia naczyń :) Sosy śmietanowe coraz częściej zastępuję lżejszą wersją ‚beszamelową’ z mlekiem – pasta wychodzi super kremowa! Dziś wpadły mi w oko suszone pomidory z lodówki i voila. Pyszna pasta z suszonymi pomidorami, kurczakiem, sosem beszamelowym gotowa w 20 minut!

(2 porcje)

  • 100-150g ulubionego makaronu (suchego) (dobrze sprawdzi się zarówno penne jak i grube tagliatelle)
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 7-8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 50g twardego sera (cheddar/parmezan), startego
  • słodka papryka w proszku
  • rozmaryn/pietruszka (do posypania, opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki mąki, zmielonych płatków owsianych lub orzechów
  • 1 szklanka mleka, może być roślinne
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz[/vc_column][/vc_row]
  • Makaron gotujemy al dente i odcedzamy, pozostawiając ok 150ml wody z garnka.

    Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso i paprykę. Gdy mięso się zrumieni odkładamy je na osobny talerzyk.

    Na wciąż rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką by nie powstały grudki. Dolewamy mleko i wciąż energicznie mieszając smażymy na małym ogniu 2-3 minuty by powstał gęstawy sos (stopień gęstości regulujemy ilością mleka).

    Dodajemy gałkę, posiekane pomidory, kurczaka, makaron, łyżkę sera i lekko mieszamy. Jeśli sosu jest mało dolewamy nieco wody z ugotowanego makaronu. Całość podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą parmezanu i posiekanymi ziołami. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!