(2 porcje)

  • ok 200g suchego makaronu
  • czarne oliwki ( ok 10 szt)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów / 300ml passaty pomidorowej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej i ostrej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • 2 lyżki octu balsamicznego 
  • sól  i pieprz
  • 2-3 łyżki startego parmezanu 
  • 2 łyżki posiekanej bazylii 
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę i pokrojoną w cieniutkie pasezki paprykę. Gdy warzywa zmiękną i lekko się zrumienią dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy pomidory/passatę, pokrojone oliwki,  ocet, przyprawy i smażymy aż pomidory się rozpadną i odparują tworząc gęstawy sos.

    W międzyczasie,makaron gotujemy al dente, odcedzamy (nie przelewając zimną wodą) i od razu przekładamy na patelnię z sosem.

    Mieszamy, zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy serem, posiekaną bazylią, skrapiamy oliwą z oliwek. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!