(2 porcje)

  • 2 filety z łososia ( kazdy po ok 150-200g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 250g pieczarek lub 1 cukinia
  • 2 łyżki posiekanego koperku i pietruszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 czubate łyżka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

Koperek blendujemy z oliwą i czosnkiem. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Warzywa kroimy, przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, posypujemy ziołami, mieszamy i wysypujemy na folię aluminiową, którą przekładamy na blaszkę do pieczenia. Na drugiej folii układamy filety z łososia, doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy posiekanym koperekiem i pietruszką, skrapiamy oliwą.

Całość zapiekamy ok 20-25 minut – aż łosoś będzie upieczony w środku. Upieczone warzywa i rybę wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!