Domowa lemoniada zawsze spoko! Czym dosładzać? Najlepiej wcale nie dosładzać (ja i tak lubię kwaskowate :), ale jeśli już – super opcją jest ksylitol. Ten naturalny cukier z brzozy ma bardzo niski indeks glikemiczny. Nada się tu idealnie! Jeśli widzieliście go w sklepach, z pewnością wiecie, że cena nie zachęca. Dlatego właśnie takie eko-rzeczy kupuję w internecie, bo  nie oszukujmy się – znaleźć je tam można 2 lub więcej razy taniej. Przetestowałam już kilku producentów, o dziwo smak się różni. Pamiętajcie by wybierac Fiński nie Chiński :)

(1 dzbanek)

  • ok 750g rabarbaru
  • 1/2 szklanki syropu z agawy / 3/4 szklanki ksylitolu lub ew cukru trzcinowego
  • 3 dojrzałe cytryny
  • ok 1l lekko gazowanej wody
  • garść świeżej mięty
  • ekstrakt waniliowy/ ziarenka z 1 laski wanilii
  • kostki lodu
  • Rabarbar kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Dodajemy ok 3/4 szklanki wody, sok wyciśnięty z 2 cytryn, wanilię,  zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 10-12 minut aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsta masa.

    Masę studzimy i przecedzamy przez gęste sitko. Powstały mus przelewamy do dzbanka, dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę, miętę, wodę i kostki lodu. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!