Kurczak zapiekany z pieczarkami i młodymi ziemniaczkami – kompleksowy obiad który wymaga tyle wysiłku co nic. Piekarnik odwala prawie całą robotę! Młodych ziemniaczków nie trzeba nawet obierać – wystarczy dobrze je wyszorować. Serio – całość zrobiłam chyba w mniej niż 10 minut, bo był to bardzo zalatany dzień. Polecam oprócz  pieczarek dodać też inne warzywa, paprykę na przykład ;)

(2-4 porcje)

  • 4 podudzia z kurczaka bez skóry / 6-8 udek z  kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 5-6 młodych ziemniakczków
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

W naczynku łączymy składniki marynaty.

Kurczaka lekko nacinamy w poprzek i przekładamy do dużej miski. Ziemniaczki i pieczarki porządnie myjemy i osuszamy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do miski z kurczakiem.

Polewamy marynatą i potrząsamy miską by składniki w miarę równomiernie się nią pokryły. Wykładamy na skropioną oliwą blaszkę do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.

Zapiekamy ok. 40-45 minut. W połowie pieczenia obracamy mięso i warzywa by równomiernie się zrumieniły. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!