Jesteś leniwy? Świetnie, bo to domowe stir-fry zrobisz w 15 minut! Pokrój, usmaż, zamieszaj i viola! Duuużo warzyw, soczysty kurczak i aromatyczny imbirowo-sojowy sos. żołądek na pewno podziękuje!

(3-4 porcje)

  • ok 500g piersi z kurczaka (ok 500g)
  • 1 paczka mrożonych chińskich warzyw na patelnię (lub kilka grzybów shiitake, 1/2 czerwonej papryki, 1 marchewka, 1 cebulka pokrojone w cieniutkie paseczki)
  • 3cm kawałeczek imbiru, posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml sosu sojowego
  •  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka miodu 
  • olej sezamowy/ oliwa z oliwek, do smażenia
  • sól i pieprz
      • makaron sojowy/ryżowy/udon
      • ryż jaśminowy/brązowy
      • podprażone orzeszki ziemne / sezam

    Kurczaka kroimy w paseczki i przekładamy do miski, Dodajemy starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej/oliwę, mieszamy i schładzamy min. 10 minut.

    W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy mrożone (lub świeże) warzywa i smażymy aż woda odparuje a warzywa się zrumienią Na wciąż nagrzaną patelnię wykładamy kurczaka wraz z marynatą.

    Gdy mięso się podsmaży dodajemy warzywa i doprawiamy solą i pieprzem. W naczynku łączymy ok 100ml wody, sos sojowy, cukier i mąkę(skrobię). Dodajemy do reszty składników i smażymy całość jeszcze 2-3 minuty.

    Bezpośrednio przed podaniem możemy posypać podprażonymi orzeszkami czy sezamem Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!