(2 porcje)

  • ok 400g piersi z kurczaka
  • 1 cebulka szalotka, posiekana
  • 2cm pasek świeżego imbiru, starty na tarce
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/tapioki
  • olej sezamowy/ oliwa z oliwek
  • 3 łyżki sezamu
  • pieprz
  •  ryż/ makaron sojowy, do podania
Kurczaka kroimy w kosteczkę i przekładamy do miseczki, Dodajemy łyżkę oleju/oliwy, sos sojowy, starty imbir, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju/oliwy, wrzucamy szalotkę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka z marynatą, oprószamy go mąką ziemniaczaną i smażymy kilka minut do zrumienienia. Dodajemy miód, sok i skórkę z cytryny, łyżkę sezamu.

Smażymy by sos lekko się zredukował, doprawiamy pieprzem i łączymy z makaronem/ryżem. Przekładamy na talerze.

Posypujemy resztą sezamu (możemy go wcześniej podprażyć na suchej patelni) i posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!