Burak ostatnio bardzo mi zasmakował, szczególnie po upieczeniu. A fanką risotto byłam od długiego czasu! Zamiast ryżu często dodaję też kaszę pęczak – kaszotto smakuje równie PYSZNIE. Risotto samo w sobie nie jest trudne do przyrządzenia, jedynie nieco upierdliwe – trzeba go pilnować i co jakiś czas przemieszać. Kluczem do kremowego risotto jest stopniowe dolewanie płynu, gdy poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż lub kaszę. No i ważne – nawet niewielki dodatek masła i sera bardzo wzbogaci konsystencję i smak tejże potrawy, więc warto ich użyć – od łyżki masła na 4 osoby jeszcze nikt nie przytył :)

(4 porcje)

  • 1 szklanka kaszy pęczak lub ryżu do risotto
  • 1 średniej wielkości burak (ok 300g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1cm kawałek imbiru
  • 1 czerwona cebulka
  • 500ml bulionu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano 
  • masło, opcjonalnie, 2 łyżeczki
  • ok 100g startego parmezanu/ 4 łyżki płatków drożdżowych, do podania
  • posiekana świeża pietruszka, do podania

Buraka obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy (nieobrane) ząbki czosnku, oregano. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i potrząsamy miską by warzywa równomiernie się nią pokryly. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 40 minut w 200*C.

W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, smażymy 2-3 minuty. Gdy cebulka zmięknie dodajemy ryż/kaszę. Smażymy, 3-4 minuty, po czym dolewamy ok 100ml bulionu i zmniejszamy ogień. Stopniowo, co jakiś czas mieszakąc, dodajemy kolejne porcje płynu gdy poprzednie zostaną wchłonięte przez kaszę (możliwe , że będziemy musieli dodać nieco więcej bulionu lub wody niż podane w przepisie).

Gdy kaszotto będzie gotowe dodajemy do niego wyciśnięte z łupinek ząbki czosnku (czosnek po upieczeniu powinien być miękki i kremowy), upieczone buraki, masło, pietruszkę i ser/płatki drożdżowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamyna talerze. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!