Dziś kolejna odsłona kaszotto! a tu znajdziecie moje przepisy na

KASZOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM  i  KASZOTTO Z SEREM Z ROZMARYNEM

(2 porcje)

  • 1 szklanka kaszy pęczak /  ryżu do risotto (typ arborio/carnaroli)
  • 100g łososia wędzonego na gorąco lub pieczonego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 500ml bulionu, ew woda +2 łyżeczki sosu sojowego
  • ser parmezan (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek / olej kokosowy
  • sól i pieprz
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekaną drobniutko cebulkę, pokrojone w kosteczkę pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie.

    Dodajemy kaszę i smażymy  3-4 minuty (kasza powinna stać się ‚szklista’). Dolewamy ok. 150ml bulionu i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.  Stopniowo dodajemy kolejne porcje płynu gdy poprzednie zostaną wchłonięte przez kaszę (możliwe , że będzie musieli dodać nieco więcej bulionu lub wody).

    Gotujemy do momentu gdy kasza będzie miękka i kleista. Na koniec dodajemy masło, poszarpanego łososia, parmezan, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!