(2 porcje)

  • 2 jajka
  • 2 plastry wędzonego łososia 
  • 2 łyżki śmietanki 22% lub śmietanki owsianej/sojowej
  • 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera
  • 2 łyżki posieknego szczypiorku
  • 2 łyżeczki masła, opcjonalnie
  • sól i pieprz
  • domowe grzanki, skropione oliwą z oliwek
  • rukola
  • kiełki dyni
  • szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 220*C.

W miseczce łączymy białka i śmietankę (żółtka, w osobnych naczynkach odkładamy na póżniej). , doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno żaroodpornych kokilek.

Na masie układamy poszarpanego na kawałki łososia, posypujemy serem i posiekanym szczypiorkiem, na koniec delikatnie wykładamy na wierzch żółtka, dodajemy kawałeczek masła i zapiekamy ok 15 minut  (lub krócej, w zależności od tego jak bardzo ścięte jajko lubimy). Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!