(1 porcja)

  • łosoś wędzony w plastrach (1 duży plaster)
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka ( + szczypior  )
  • rukola (garść)
  • masło (pół łyżeczki)
  • oliwa z oliwek
  • sól            pieprz

Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę, szczypior siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulkę i smażymy chwilę na małym ogniu aż zmięknie i się zeszkli. Dorzucamy połowę szczypiorku, masło, smażymy około minuty. Wbijamy jajka i staramy rozprowadzić je równomiernie po całej patelni. NIE MIESZAMY. Na jajku układamy poszarpanego na kawałeczki łososia, lekko solimy i pieprzymy. Smażymy kilka minut aż białka się zetną (najlepiej by żółtka były w środku półpłynne). Wykładamy na talerz, posypujemy listkami rukoli. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!