indyk z patelni z warzywami, imbirem i orzeszkami ziemnymi indyk z patelni z warzywami, imbirem i orzeszkami ziemnymi

Idealna opcja na zabiegane dni i czyszczenie lodówki, indyk z patelni! Zamiast brokuła i papryki możecie użyć innych ulubionych warzyw. Do tego ryże kasze , świeże zioła na wierzch. I już! Pamiętajcie by smażyć mięso na porządnie rozgrzanej patelni  – dzięki temu powinno zachować soczystość:)

(4 porcje)

  • 500g filetu z INDYKA
  • 1 CZERWONA PAPRYKA
  • 1/2 cukinii (opcjonalnie)
  • 1 mały BROKUŁ
  • 3 ząbki CZOSNKU
  • 2cm paseczek ŚWIEŻEGO IMBIRU
  • 2 łyżki posiekanych ORZESZKÓW ZIEMNYCH (opcjonalnie)
  • PRZYPRAWY: CHILLI, SŁODKA PAPRYKA, IMBIR 
  • 3 łyżki SOSU SOJOWEGO
  • 1 łyżeczka MĄKI ZIEMNIACZANEJ / MĄKI Z TAPIOKI 
  • OLIWA Z OLIWEK  / OLEJ KOKOSOWY
  • SÓL I PIEPRZ

 

DO PODANIA:

  • RYŻ BASMATI/JAŚMINOWY/ KASZA BULGUR/ PĘCZAK/ KASZA JAGLANA / MAKARON RYŻOWY
  • ŚWIEŻA KOLENDRA/ PIETRUSZKA

 

nie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz na Ceneo!

Mięso kroimy w kostkę, paprykę (i cukinię) w cienkie paseczki, brokuł dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa,  i smażymy je ok 7-8 minut (do zrumienienia i miękkości). Zsuwamy warzywa na bok patelni, dodajemy dodatkową łyżkę oliwy, mięso, przyprawy, czosnek i imbir. Smażymy kolejne 5-6 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się rumieniło. W naczynku łączymy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i ok 100ml wody. Wlewamy sos na patelnię. Smażymy mieszając dodatkowe 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

[print-me]
SZUKAJ INNYCH PRZEPISÓW Z KATEGORII MIĘSO
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’DESC’ category=’mieso’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!