Takie szybkie ‚curry’ czyli kurczak czy indyk w mleku kokosowym stoi tuż obok  słodko kwaśnego czy innego z patelni- z warzywami,  jeśli chodzi o ultraszybkie potrawy do zrobienia w ciągu tygodnia. Bez problemu można zapakować je do lunchboxa  z ryżem, kaszą czy makaronem sojowym. Nawet na zimno smakują nieźle ;)

(3-4 porcje)

  • 500g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1 zielona cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ryż jaśminowy/basmati/brązowy
  • makaron sojowy/udon
  • świeżo posiekana kolendra/pietruszka
  • posiekane i podprażone orzeszki ziemne/sezam

Mięso kromy w paseczki i przekładamy do miseczki. Dodajemy curry, sok z cytryny/limonki, posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 10 minut.

W międzyczasie cukinię i paprykę kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy warzywa ok 5-6 minut.

Do warzyw dodajemy mięso (wraz z marynatą) i obsmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy indyk się zrumieni dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem (i chilli – jeśli używamy ).

Gotujemy jeszcze kilka minut  by sos lekko zgęstniał. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!