(3-4 porcje)

  • 600g mięsa mielonego (wołowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebulka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawy (po 2 łyżeczki): kmin rzymski,  suszone oregano, słodka i ostra papyka w proszku 
  • pieprz cayenne (wg uznania)
  • 1 łyżeczka miodu / cukru brązowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego 
  • oliwa z oliwek
  • sól     pieprz
  • świeża pietruszka
  • ser cheddar, starty
  • śmietana 18%/ jogurt naturalny
  • sok z 1 limonki
  • świeża bagietka/ ryż
  • Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i paprykę. Po ok 2-3 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, cukier i wołowinę, smażymy co jakiś czas mieszając by mięso odparowało i lekko się zrumieniło.

    Dodajemy sos sojowy i ocet. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy koncentrat, pomidory i fasolę. Gotujemy na małym ogniu (co jakiś czas mieszając) do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cayenne.

    Przekładamy do miseczek, wierzch posypujemy świeżo posiekaną pietruszką, startym serem, skrapiamy sokiem z limonki, ew polewamy śmietaną/jogurtem. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!