Hummus to jedna z moich ulubionych past do warzyw i chleba. Niestety (?) oryginalna wersja zawiera surowy czosnek, ktory dość „intensywnie” pachnie, co niekiedy może przeszkadzać współtowarzyszom. Wpadłam więc na pomysł hummusiku z czosnkiem pieczonym! Czosnek po upieczeniu staje się delikatny w smaku, lekko słodkawy, ma też zdecydowanie przyjemniejszy aromat :) jeśli szukacie innych alternatyw polecam tez rownie smaczny hummus z awokado :)

(3-4 porcje)

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku (ok 8-10 ząbków)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie
  • świeżo posiekana pietruszka lub mięta, do podania

Od ząbków czosnku odcinamy twarde końcówki (nie obieramy!). Nacieramy je oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180* ok 40 minut. Upieczony czosnek powinien być zrumieniony i miękki w środku. Zawartość ząbków wyciskamy z łupinek do blendera.

Dodajemy resztę składników i miksujemy do otrzymania gładkiej pasty (ok 1-2 minuty).

Przekładamy do miseczki, przed podaniem skrapiamy oliwą, posypujemy dodatkami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!