Przepis na gulasz z soczewicy podpatrzyłam u mojej ukochanej przyjaciółki Agnieszki, tak mnie zainspirowała, że następnego dnia postanowiłam zrobić go sama! Agnieszka zajada się nim regularnie, i wcale się nie dziwię, bo danie jest proste, tanie i bardzo pyszne! Cynamon i wędzona papryka nadają mu super aromatu. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie wprowadziła swoich modyfikacji – wzbogaciłam gulasz o żurawinę i orzechy. Jeśli chcecie zażyć trochę roślinności, ten przepis jest dla Was! Najlepszy ze świeżą chrupiącą bułą :) <3

(3-4 porcje)

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 1- 1,5 szklanki bulionu (ew wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego)
  • garść suszonej żurawiny, posiekanej, opcjonalnie
  • pól pęczka świeżej pietruszki (do posypania)
  • przyprawy (po 1 łyżeczce): słodka papryka, wędzona papryka, cynamon
  • sól i pieprz
  • świeża pietruszka
  • garść orzechów włoskich, posiekanych  i podprażonych na suchej patelni
  • ulubione pieczywo
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawy i smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, ciecierzycę, żurawinę i 1/2 szklanki bulionu (lub wody), mieszamy i przykrywamy.

Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Gdy soczewica wchłonie płyn, dolewamy kolejną porcję bulionu i gotujemy do momentu w którym soczewica będzie miękka a sos zgęstnieje (ok 20 minut).

Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!