dip z pieczonej papryki

Grzanki z pyszną domową paprykową pastą to super sposób na wykorzystanie pieczywa ‚sprzed 2 dni’!

(1 słoiczek)

  • 3 duże czerwone papryki                 
  • 3-4 ząbki czosnku do pieczenia, 2 do nacierania chlebków)                 
  • 3-4 suszone pomidory w oliwie        
  • 1 mała cebula               
  • 1 łyżeczka suszonego oregano        
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek           
  • sól i pieprz
    • cienko pokrojony żytni chleb (lub inne pieczywo)          
    • szynka parmeńska               
    • ser mozarella, cheddar lub inny (dowolny)

    Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

    Paprykę kroimy w grube paski, cebulę w pióra, czosnek obieramy. Warzywa smarujemy oliwą, układamy na blaszce i posypujemy solą i oregano. Warzywa pieczemy ok 15-20 minut*. (na ostatnie 5 minut wkładamy dodatkowo chlebki by lekko się podpiekły.

    Wyjmujemy, lekko studzimy i przekładamy do blendera. Dodajemy suszonego pomidora, 2 łyżki oliwy z oliwek, paprykę w proszku i blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Grzanki smarujemy pastą, na wierzchu układamy plasterki szynki i kawałeczki sera, posypujemy bazylią.
    Wkładamy do piekarnika na 5-6 minut. Gotowe!

    drukuj mnie!

    chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!