grillowane ciabatki z pieczarkami, papryką i serem i szpinakiem

grillowane ciabatki z pieczarkami, papryką i serem i szpinakiem grillowane ciabatki z pieczarkami, papryką i serem i szpinakiem

Zawsze chciałam kupić sobie opiekacz, jakoś nigdy nie jest mi po drodze.. Ale jak widać, moje marzenia o domowym panini na śniadanie spełnić można i bez tego, wystarczy trochę wyobraźni i patelnia :) Jeśli więc tak jak ja macie chęć na gorące i chrupiące kanapki z bogatym wnętrzem – łapcie przepis!

(2 porcje)

  • 2 BUŁKI CIABATTY (lub inna)
  • PIECZARKI (8-10szt, pokrojone w kosteczkę)
  • 1 MAŁA CEBULKA
  • 1/2 CZERWONEJ PAPRYKI, pokrojonej w paseczki
  • ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
  • SER MOZARELLA(lub inny żólty ser) (kilka plastrów)
  • SZYNKA (dowolna) (opcjonalnie 2-3 plastry)
  • PASSATA POMIDOROWA (ok 100ml)
  • SUSZONE ZIOŁA: OREGANO, BAZYLIA (po 1 łyżeczce)
  • CZOSNEK (1 ząbek)
  • OLIWA Z OLIWEK 
  • SÓL I PIEPRZ

Ciabatki kroimy w poprzek na pół, miąższ wydrążamy lub przyciskamy palcami by powstały zagłębienia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pieczarki, paprykę, posiekaną cebulkę i smażymy aż warzywa odparują i lekko się zrumienią. Okładamy na osobny talerz. Na wciąż rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak i smażymy 1-2 minuty aż zmięknie i odparuje, dodajemy zioła, passatę. Smażymy, mieszając kilka minut. Gdy sos zgęstnieje nakładamy go na 2 z 4 wydrążonych bułek. Na sosie układamy podsmażone warzywa, szynkę, ser. Przykrywamy pozostałymi połówkami bułek. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, i smażymy kilka minut z każdej strony by ser się roztopił (ja podczas smażenia położyłam na bułkach ciężkie naczynie żaroodporne by dobrze je docisnąć i spłaszczyć :P). Gotowe!

[print-me]
[latest_post type=’boxes’ number_of_posts=” number_of_colums=’4′ order_by=’title’ order=’ASC’ category=’chleb’ text_length=’0′ title_tag=’h6′ display_category=’0′ display_time=’0′ display_comments=’0′ display_like=’0′ display_share=’0′]
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!