Mam słabość na punkcie wszelakich sosow i dipów. Grille i przekąski bez nich nie mają sensu istnienia! Do sosów jogurtowych wybieram zwykle jogurt grecki – jest gęstszy i przez nieco większą zawartość tłuszczu lepiej przenosi smaki i aromaty dodatków. Możecie też zmieszać go pół na pół z gęstym naturalnym jogurtem. Dziś wersja orzeźwiająca – gęsty sos jogurtowy, miętowo-cytrynowy. Nada się idealnie zarówno jako maczanka do warzywek jak i do mięsa np szaszłyczków wołowych lub na  grilla 

(1 słoiczek)

  • ok 200g jogurtu greckiego
  • sok i skórka z 1/2 cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść listków mięty 
  • sól i pieprz

W blenderze miksujemy na gładko 1 łyżkę jogurtu, czosnek, miętę, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy resztę jogurtu, delikatnie mieszamy łyżką (dzięki ręcznemu zmieszaniu sos będzie gęstszy).

Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!