Rzadko używam z kuchni brokułów. I rzadko też robię zupy-kremy, bo przyznam szczerze, że średnio je lubię. Co innego gęste zupy z kawałkami warzyw – takie lubię najbardziej! Jeśli więc podzielacie moje zdanie i szukacie przepisu na gęstą brokułową z pysznymi prażonymi nerkowcami – myślę że przepis bardzo się Wam spodoba :)

(2 porcje)

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1/2 pora
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 500ml bulionu 
  • ok 200ml mleka, może być roślinne
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól i pieprz
  • słodka śmietanka / śmietana 12% / ew jogurt grecki
  • orzechy nerkowca (garść)

Brokuł dzielimy na małe różyczki i podgotowywujemy (wskazówki pod przepisem ).

Na patelni rozpuszczamy maslo, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i por. Smażymy na małym ogniu kilka minut, by warzywa się zeszkliły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Smażymy jeszcze 1-2 minuty, i przekładamy całość do garnka. Dodajemy 2/3 brokuła, dolewamy bulion, mleko i gotujemy na średnim ogniu ok 10-12 minut. Zdejmujemy z ognia, by zupa niego ostygła i blendujemy na gładki krem. Dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i ponownie podgrzewamy (nie doprowadzamy już do wrzenia! inaczej jogurt może się zwarzyć). Na koniec gotowania wrzucamy resztę brokuła.

Nerkowce siekamy niedbale nożem i prażymy na suchej patelni 3-4 minuty by lekko się zrumieniły i zaczęły przyjemnie pachnieć.

Gorącą zupę przelewamy do miseczek, polewamy śmietanką i posypujemy orzechami. Gotowe!

1 by zachował swój piękny zielony kolor, do wody w której będziemy go gotować należy dodać łyżkę soku z CYTRYNY, łyżeczkę CUKRU i szczyptę SOLI.

2 najlepszy (moim zdaniem) brokuł, po ugotowaniu wciąż jest lekko twardawy i chrupki – widelec powinien wbijać się w niego, lecz z wyraźnie odczuwanym oporem.

3 po ugotowaniu brokuł przepłukujemy LODOWATĄ wodą – jeśli tego nie zrobimy, pomimo że odcedzony, najprawdopodobniej bezwstydnie rozmięknie na sitku!

 

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!