(2 porcje)

  • 5 jajek
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka pomidorków cherry lub 1 dojrzały pomidor, pokrojony i odsączony
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 50g startego sera żółtego/mozarelli, opcjonalnie

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, (ser), całość roztrzepujemy. Cebulkę siekamy jak najdrobniej, cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy warzywa i smażymy aż zmiękną, odparują i lekko się zrumienią. Dodajemy poszarpane kawałki szynki, smażymy 1-2 minuty i rozlewamy równomiernie po patelni masę jajeczną.

W całość wkładamy pokrojone pomidory, smażymy (nie mieszając) jeszcze pare minut, po czym przekładamy frittatę do nagrzanego do 200* piekarnika. Pieczemy ok 12-15 minut. Posypujemy szczypiorkiem bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!