(2-3 porcje)

  • 500g piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 czerwona cebulka
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię (lub pomidorki koktajlowe, 1/2 cukinii, 1 czerwona papryka, 1/2 brokuła, bakłażan czy inne ulubione warzywa , pokrojoe w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka zielonej / żółtej pasty curry
  • 200ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • oliwa z oliwek/olej kokosowy
  • sól i pieprz
  • ryż jaśminowy/basmati lub ulubiona kasza, do podaniacurry

Na patelni rozgrzewamy oliwę/olej kokosowy, dodajemy cebulkę  i smażymy 2-3 minuty aż się zeszkli. Następnie dodajemy warzywa  i smażymy kilka minut aż odparują i lekko się zrumienią.

Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w ok 1,5cm kostkę. Warzywa zsuwamy na boki patelni, dodajemy dodatkową łyżkę oliwy i przekładamy na patelnię pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry.

Smażymy 5-6 minut co jakiś czas mieszając. Gdy mięso się zrumieni przekładamy całość do osobnego garnka. Dodajemy posiekany szpinak, mleczko kokosowe, sos sojowy i ok 1/3 szklanki wody.

Całość gotujemy 6-8 minut by sos lekko zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!