(2 małe tarty lub jedna większa)

  • 150g mąki pszennej /zmielonych płatków owsianych lub kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 
  • 100g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody
  • sól
  • 200g serka ricotta lub serka homogenizowanego
  • 2 nektarynki 
  • 1 laska wanilii 
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki płatków migdałowych 
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką a następnie ucieramy w palcach i szybko zagniatamy (składniki nie muszą idealnie się połączyć). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok 1h (lub na 30minut do zamrażarki).

Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

W osobnym naczynku delikatnie łączymy ser, ziarenka wyłuskane z laski wanilii i miód. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i przekładamy na wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia blaszkę.

Na spodzie rozprowadzamy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone w cząstki owoce, posypujemy tymiankiem i płatkami migdałów. Brzegi zawijamy do góry, by farsz „nie wypłynął”. Pieczemy ok 30 minut (do zrumienienia). Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!