Najlepsza lemoniada? SŁODKAWA I KWAŚNA ZARAZEM, ZIMNA, ORZEŹWIAJĄCA I MEGA CYTRYNOWA! Bez zbędnych udziwnień, cukru i sztucznych dodatków ! Tak właśnie widzę najlepszą lemoniadę. :)

(1 dzbanek)

  • ok 150ml soku z  cytryn (potrzebne będzie ok. 7-8 cytryn)
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 3 łyżki miodu/ 4 łyżki ksylitolu
  • ok 1,5l wody mineralnej (używam lekko gazowanej)
  • opcjonalnie: listki świeżej mięty, kostki lodu

Sok z cytryny łączymy z miodem (jeśli używamy ksylitolu – podrzewamy go w garnuszku na malutkim ogniu razem z sokiem z cytryny by się rozpuścił, uważając by nie doprowadzić całości do wrzenia) i wlewamy do dzbanka. Dodajemy skórkę z cytryn, wodę, kostki lodu, miętę, całość mieszamy. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!