Ciasteczka owsiane, wersja świąteczna! Wychodzą bardzo bardzo chrupiące. Zrobicie je w kilka chwil, będą więc też super zdrowym świątecznym podarunkiem ‚last minute’ ! :) 

(ok 20 dużych ciastek lub 35 mniejszych)

  • 250 mąki 
  • 100g zmielonych migdałów (można zastąpić mąką)
  • 100g miodu
  • 50g melasy (można zastąpić miodem)
  • 100g trzcinowego cukru
  • 100g masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki imbiru 
  • 2-3 łyżeczki przyprawy piernikowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 200*C.

W rondelku na malym ogniu rozpuszczamy maslo z miodem, melasą i cukrem (kryształki cukru powinny calkowicie sie rozpuścić) i odstawiamy do ostygniecia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól, proszek do pieczenia, mieszamy.

Dodajemy jajko, wlewamy przestudzona masę maślano-cukrową, mieszamy dużą łyżką do połączenia skladników. Następnie zagniatamy ciasto dłonią (będzie się kleić).

Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i schladzamy w lodówce 1-2h. Schłodzone ciasto, podsypując mąką, walkujemy bardzo cieniutko (2-3mm) i wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia, pieczemy w 180* ok 8 minut. Gotowe!

 

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie rozpuścicie dobrze cukru, ciasto będzie gorzej się wałkowało a ciastka wyjdą mniej słodkie
  • mąkę pszenną możecie zmieszać z pełnoziarnistą!
  • ciasto najwygodniej wałkować na woskowanym papierze do pieczenia – wtedy na pewno się nie poprzykleja i łatwiej będzie przenieść je na blaszkę
  • ciastka bezpośrednio po upieczeniu zawsze są miękkie  – twardnieją po wystudzeniu. ponieważ są cienkie dobrze ich pilnujcie! 3 minuty opóźnienia i mogą się spiec!
drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!