Ciasto z owocami lata hmm. Lato = ogrom owoców! Ale gdy jest bardzo ciepło, lubią się szybko psuć. Jeśli zdarzyło się Wam kupić nadmiar truskawek, brzoskwiń, moreli czy śliwek, które są w niebezpieczeństwie szybkiego zepsucia zanim znajdą się w Waszych brzuchach… zróbcie takie o to ekspresowe ciacho! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie 5-10 minut, potem siu do piekarnika i jest. Wilgotne i mięsiste, z oliwą zamiast masła i midałami. Bardzo pyszne!

(1 mała blaszka)

  • ok 400g ulubionych owoców* (truskawki, morele, brzoskwinie, maliny, borówki itp)
  • 200ml mleka 
  • 150g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 100g mąki (może być bezglutenowa)
  • 100ml oliwy z wytłoczyn oliwek lub oleju roślinnego
  • 100g zmielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy
  • ricotta / jogurt grecki, do polania
  • miód / syrop klonowy, do polania
  • płatki migdałów/posiekane orzechy włoskie lub  laskowe
  • lody waniliowe

Piekarnik nagrzewamy do 180*C

W rondelku umieszczamy mleko, cukier, aromat, podgrzewamy mieszając kilka minut (nie doprowadzamy do wrzenia!). Gdy cukier się rozpuści przelewamy zawartość do dużej miski i odstawiamy do przestudzenia.

Dodajemy oliwę i jajka. Mieszamy rózgą lub mikserem by składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, sodę, migdały i stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając rózgą/mikserem (ma powstać gęsta, jednolita masa). Ciasto przelewamy do wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia blaszki.

Na wierzchu układamy owoce i pieczemy ok 30-40minut. (aż ciasto ładnie się zezłoci).

Studzimy i posypujemy cukrem lub podprażonymi orzechami. Gotowe! Pyszne ze świeżą ricottą, lodami i świeżymi owocami. :)

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!