W czym batat jest lepszy od ziemniaka? Co ciekawe, mimo że o wiele słodszy, nawet po upieczeniu zachowuje zadziwiająco niski indeks glikemiczny! (więc jest idealny np. dla chorych na cukrzycę czy dbających o swoje fit ciałko). Po obróbce termicznej smakuje podobnie do dyni i… niestety ma podobną do niej teksturę (czytaj – JEST MIĘKKI ). Frytki z batata jak dotąd nie wzbudzały swą miękkością szału w naszym domu (bo co więcej – batat do tanich nie należy), ale nie poddałam się. PRZECIEŻ MUSI istnieć jakiś patent na chrupkość! Dla chcącego nic trudnego, patent odnalazłam – potrzebna jest tu mąka kukurydziana!

I… po prostu trzymajcie się dokładnie mojego przepisu. Każdy krok jest ważny!

(2 porcje)

  • 1 duży batat (ok 500g)
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek / oleju kokosowego
  • przyprawy (opcjonalnie): słodka/ostra papryka/czosnek/ sól

Batata kroimy w ok 1,5cm kostkę (ważne, by kawałki były w miarę jednakowej wielkości).

Przekładamy do miski, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na ok 10 minut (pozbywamy się skrobi która jest pierwszym krokiem do niechcianej miekkości ).

Po tym czasie dobrze przepłukujemy i porządnie suszymy (najlepiej na ręczniku). Przekładamy do suchej miski, dodajemy oliwę i przyprawy. Potrząsamy miską by kawałki równomiernie pokryły się tłuszczem. Dodajemy mąkę kukurydzianą, znów potrząsamy.

Bataty wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową blaszkę. (ważne, by między kawałkami zachować odstępy – inaczej obieg powierza będzie niewystarczający i mogą wyjść miękkie).

Pieczemy w 200*C ok 25-30 minut (niestety, długość pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i wielkości kawałków oraz pożądanego stopnia chrupkości, po 20 minutach pieczenia radzę ich pilnować!; 10 minut przed końcem pieczenia warto włączyć funkcję termoobiegu).

!! jeśli chcecie zrobić frytki, bataty pokrojcie w cienkie paski i pieczcie je nieco krócej – 15-20 minut na termoobiegu.

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!