Te ciastka – migdałowe, cienkie, porządnie chrupią. Spisują się na medal!  Bazują na płatkach owsianych i mielonych migdałach, więc zero glutenu i zero mąki! Dodatek gorzkiej czekolady i grubo mielonej soli morskiej na wierzchu podkreślają słodycz i wynoszą je na całkiem nowy ciastkowy poziom!

(12-16 ciasteczek )

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko 
  • 100g miękkiego masła / 1/2 szklanki oleju kokosowego (nierozpuszczonego!)
  • 1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego
  • aromat waniliowy/migdałowy (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • grubo mielona sól (do posypania)
  • gorzka czekolada, rozpuszczona (do polania ciastek  po upieczeniu)

Piekarnik nagrzewamy do 190*C.

Płatki, migdały i cukier i sól umieszczamy w blenderze i blendujemy na proszek. Dodajemy masło/olej, masło orzechowe i jajko/siemię i ponownie miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej woskowanym papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach.

Pieczemy ok 10 minut (do zrumienienia).
Po wyjęciu z piekarnika polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy solą. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!