Podpłomyki to  genialna i superszybka alternatywę dla spodu pizzy, nie mają w składzie drożdży i nie trzeba czekać aż wyrosną! Dzięki dodatkowi jogurtu pozostają miękkie i pulchne. Zrobicie je w dosłownie pół godziny! To co – do dzieła?

(2 porcje)

    • 1 szklanka mąki (użyłam jasnej orkiszowej)
    • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mała cukinia
  • ok 10-12 pomidorów koktajlowych lub 1 malinowy
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150ml  passaty pomidorowej
  • po 1 płaskiej łyżeczce: mielonej słodkiej papryki, kolendry, opcjonalnie summaku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii /pietruszki/szczypiorku, do podania
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

 

CHLEBKI

Piekarnik nagrzewamy do 200 C.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy. Dolewamy jogurt i oliwę i mieszamy drewnianą łyżką, aż  składniki mniej więcej się połączą. Wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania sprężystej kuli. Odstawiamy na ok 10 minut.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na dość cienki placek. (nie musi być idealnie okrągły!). Smażymy na patelni skropionej niewielką ilością oliwy ok 1-2 minuty z każdej strony.

DODATKI

Cukinię kroimy  w cienkie plasterki,  Cebulkę w piórka, pomidorki w ćwiartki, czosnek siekamy. Przekładamy warzywa do miski, dodajemy przyprawy, ocet, oliwę.

Placki smarujemy passatą i wykładamy na nie dodatki. Zapiekamy  w piekarniku ok. 12 minut. Gotowe!

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!