Pomyślelibyście, że da się ‚ubić’ mleko kokosowe? Świetna sprawa, kokosowa śmietanka jest lekka i puchata, z powodzeniem zastąpi kremówkę.  Pamiętajcie jednak by przed ubijaniem porządnie mleczko schłodzić np 15 minut w zamrażarce! W razie gdyby mleczko nie chcialo się ubijać, dodajcie do niego trochę skrobii ziemniaczanej lub mojego całkiem niedawnego odkrycia – skrobii z manioku czyli tzw TAPIOKI (super zagęszcza sosy, w internecie bez problemu dostaniecie ja w dobrej cenie, np tu  :)

(3-4 porcje)

  • 1 puszka (400g) gęstego, dobrze schłodzonego MLECZKA KOKOSOWEGO
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub tapioki  (opcjonalnie; łatwiej się ubije)
  • cukier puder / ksylitol
  • łyżeczka soku z limonki 
  • aromat waniliowy / kokosowy 

Mleczko kokosowe (musi być naprawdę zimne) przekładamy do zimnej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż powstanie puszysty krem. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy aromat/cukier/ksylitol (zdecydowanie nie naraz!) Jeśli Wasze mleczko okaże się zbyt rzadkie lub będziecie mieli problem z ubiciem – warto dodać do niego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub sproszkowanej tapioki – powinno pomóc.

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!