Mimo, iż bataty są słodsze niż ziemniaki, mają zdecydowanie korzystniejszy profil glikemiczny (co to indeks glikemiczny? możecie przeczytać o nim o tutaj*) . Są więc świetną alternatywą dla cukrzyków! Dziś proponuję je w wersji lekkiej i warzywnej.  By było bardziej ‚treściwe’ do farszu możecie też dodać np pokrojonego w drobną kostkę i podsmażonego kurczaka czy indyka.

(4 porcje)

  • 4  bataty
  • 500g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub garam masala
  • 1 garść posiekanej żurawiny, opcjonalnie
  • oliwa z oliwek
  • sól    pieprz
  • kurczak/kilka plasterków boczku, pokrojonych i zrumienionych
  • 2-3 łyżki parmezanu lub płatków drożdżowych
  • garść świeżej pietruszki
  • jogurt grecki

Bataty nacieramy oliwą i solą, układamy na folii aluminiowej i pieczemy do miękkości w 200*, ok godzinę. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w cieniutkie piórka cebulkę. Gdy się zeszkli, wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę paprykę i pieczarki, posiekane orzechy, żurawinę (jeśli używamy) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy kilka minut, do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wydrążamy. Miąższ łączymy z warzywami. Wnętrze ziemniaków skrapiamy oliwą i wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy kawałeczki boczku lub upieczonego kurczaka.

Zapiekamy w 190* ok 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy  startym serem. Upieczone ziemniaki skrapiamy oliwą, posypujemy pietruszką, skrapiamy jogurtem. Gotowe!

*JEŻELI CHCIELIBYŚCIE UZYSKAĆ WIĘCEJ INFORMACJI NT DIETY CUKRZYCOWEJ POLECAM PORTAL DIABDIS >KLIK< 

drukuj mnie!

chcesz zamienić składnik? sprawdż moją listę ZAMIENNIKÓW KULINARNYCH!